Дахунпао (大 红袍)

Дахунпао (大 红袍) – «Великий Червоний Халат», китайський чай, який виробляють на північному заході провінції Фуцзянь, в горах Уі. По класу його відносять до улунам середньої ферментації або до напівферментованим улунам.

За кольором висушеного листа чай бурий з бордовим і зеленим відтінками, має насичений, з солодким присмаком, смак. При наступних заварка смак, колір і аромат чаю змінюються: спочатку насичений, з елементом терпкості, потім в ньому проявляються більш легкі, фруктові відтінки. Колір чайного настою від темно-золотистого до насичено-бурштинового.
Да хун пао занурює в кілька смакових етапів, тобто кожна заварена чашка розкривається по-новому. Це безперечно ранковий чай, який забезпечує ясність розуму і спокій.
Виникнення Згідно з однією з легенд, прописаної в записах монастиря Тянь Синь Си (天 心 寺), чай знайшов свою назву і популярність після випадку, що стався в 1385 році, коли студент Дін Сянь (丁 显), прямуючи на здачу імператорських іспитів, отримав тепловий удар, і один з ченців вищеназваного монастиря використовував чай, щоб його вилікувати. Успішно склавши іспит і отримавши значну посаду (якої відповідав червоний халат), чиновник вирішив віддячити ченцю і подарувати йому червоний халат із зображенням дракона, проте той, слідуючи традиціям буддизму, від підношення відмовився, тоді чиновник дарував свій червоний халат кущам чаю. Згідно з іншою легендою одного разу завдяки цілющим якостям чаю була вилікувана мати одного з імператорів династії Мін. В знак вдячності імператор надіслав величезні червоні мантії, щоб одягнути 4 чайних кущі, що дали цілющий напій. Слід зазначити, що існує безліч інших легенд про історію та походження чаю.
«Материнських» кущів, з яких почалася історія да хун пао чотири століття тому, залишилося всього шість, в рік з них знімається близько 400 грамів листя. Останній урожай був проданий десять сезонів тому, і його вартість склала майже півмільйона доларів. Зараз весь чай що збирається за легендарних кущів зберігається в державному сховищі.
Однак є одне але. Деякий час назад в Уїшань почалася рекламна кампанія з розвитку туризму, де да хун пао став своєрідним символом. Натовпи туристів почали приїжджати, щоб спробувати саме цей сорт чаю. Щоб не руйнувати місцевий ринок, був прийнятий указ, за яким будь-який улун з Уїшань тепер можна називати да хун пао. Відрізнити да хун пао, жоугуй і шуйсянь часом важко навіть китайським чайним майстрам. Технологія приготування однакова, смак і аромат схожі, а різниця – в чайному листі.
Виробництво Сировина для виготовлення правильного да хун пао проходить ретельний відбір і, як правило, відповідає встановленим ряду вимог. По-перше, незважаючи на існування плантацій в різних провінціях, перевага віддається чайним кущам, що поросли на схилах Уїшань. По-друге, саме якісна сировина виходить з листя, зібраних з кущів-старожилів – чим старше чайний кущ, тим вище ціна на ринку.
Технологія виробництва не має усталеної процедури, працівники самі вирішують, коли настає час наступної стадії, виходячи з конкретної ситуації. Робота складна і напружена, найменший промах може призвести до псування цілої партії.
Виготовлення Перша стадія настає на початку травня. Листя збираються разом зі стеблом і на кілька годин розкладаються на свіжому повітрі, для того, щоб частина вологи випарувалася. Після цього сировина завантажується в обертові барабани для виділення соку і прискорення процесу ферментації. Варто зауважити, що перша стадія безперервно триває протягом декількох діб.
У певний момент процес ферментації зупиняється, настає друга стадія. Листя обсмажуються в котлах, скручуються і сушаться.
Третя стадія триває все літо. Відбувається сортування сировини – «ворсистого чаю»: листя відриваються від стебел і купажується.
Фінальна стадія виробництва чаю – прогрівання сировини над вугіллям.
Після чого чай фасується і відправляється на продаж.
Заварка Взяти відстояну воду, довести до повного кипіння, залити в чайник для його прогріву. Злити воду, засипати в чайник 7 грамів да хун пао і знову залити водою. Перша заварка не п’ється, через 5 секунд потрібно розлити настій по чашках для того, щоб їх розігріти і попутно позбутися накопиченого чайного пилу. Знову наповнити чайник водою, вилити на нього настій з чашок. Це робиться для того, щоб підвищити температуру заварки, не пошкодивши при цьому листя. За рахунок цієї дії чай набуває більш щільний і насичений смак. Через 5-6 секунд розлити настій в чахай (茶海), з нього – по чашках. Пил, що накопичується на дні чашок, потрібно виливати. Для фільтрації можна користуватися ситечком. Хороший чай може заварюватися до 6-7 разів, тут потрібно орієнтуватися на рівність заварки, яка залежить від якості чаю. З кожним наповненням час збільшується на 10-15 секунд.

Чахай (茶海)