Чи може бути шкода від вживання чаю?

Якщо про користь чаю, з метою маркетингових рішень, кажуть дуже багато, то тему шкоди чаю зачіпають менше. У даній статті ми дамо рекомендації, як вживати без перебільшення найкорисніший напій на планеті, щоб не завдати шкоди організму. Загальновідомо, що вино і інші спиртні напої, які містять алкоголь, можуть викликати сп’яніння. Ви можете не знати, але чай так само здатний викликати сп’яніння. Якщо Ви вип’єте занадто багато міцного чаю, то можете відчути, аналогічні за умови вживання алкоголю. Наприклад, може з’явитися шум у вухах або запаморочення. При зловживанні міцними чаями можуть виникнути неприємні відчуття в шлунку, особливо якщо Ви випили багато чаю натщесерце.

Побічні ефекти:

  • Люди, які рідко п’ють чай, набагато більш чутливі до дії чаю, причому як до позитивних, так і до негативних ефектів. Міцний чай може діяти дратівливо на шлунок, особливо якщо питущий його має проблеми з шлунково-кишковим трактом, наприклад: виразки або підвищена кислотність.
  • Люди, які звикли до вживання сильноферментірованих чаїв, таких як червоний чай, улун, або пуер, можуть відчувати ефекти, подібні при прийомі алкоголю, якщо переключаються на чаї з більш низьким ступенем ферментації, або на не ферментовані чаї (зелені, білі чаї) .
  • Вживання чаю натщесерце, включаючи сильно ферментовані чаї, так само може призводити до поганого самопочуття.

Як правило, люди відчувають «чайне сп’яніння» від вживання дуже свіжих чаїв. Свіжий чай, зібраний ранньою весною, як правило, найкращої якості. Такі чаї містять високі рівні кофеїну, активних алкалоїдів та інших ароматичних речовин, ніж старі чаї. Високий вміст речовин може стимулювати центральну нервову систему і викликати відчуття «чайного сп’яніння».