Лунцзин або Колодязь дракона

Лунцзин – один з найбільш популярних і улюблених чаїв в Китаї. Якщо ви тільки починаєте своє знайомство з китайськими чаями, то Лунцзин відмінно для цього підходить. Цей чай – один з найбільш підходящих, для легкого спілкування в компанії друзів. Він має яскравий і запам’ятовується смак і володіє освіжаючим ефектом.

На відміну від інших китайських чаїв, для виробництва лунцзін використовуються тільки верхівки пагонів. Ніжні, молоді, світло-зелені мініатюрні «голочки». Для збору цього чаю потрібна величезна кількість часу і сил. Молоді пагони дуже малі за розміром і в сухому вигляді надзвичайно легкі. А для заварки всього однієї порції цього чаю потрібно півтори-дві сотні листочків.
Історія Лунцзин налічує тисяча сто років, і весь цей час його вирощують, збирають і обробляють на гігантських плантаціях, що розтягнулися на сотні квадратних кілометрів навколо міста Ханчжоу, провінція Чжецзян. Цей чай виробляють також в провінціях Юньнань і Сичуань, але істинним Лунцзин вважається вирощений в Ханчжоу.
Чай Лунцзин вважається одним з найдорожчих чаїв в Китаї.
Смак, колір, аромат
Настій чаю – світло-жовтий. Але якщо перетримати, то настій стане значно темніше, а чай почне гірчити. У нього дивно яскравий і веселий квітковий аромат, з відтінком фруктів, квітів та горіхів одночасно. Гармонійний смак, м’який, маслянистий, багатогранний. Ніжне і трохи солодкуватий післясмак.
Корисні властивості чаю Лунцзин
Покращує розумові процеси, структурує логіку, прояснює свідомість, робить розум чітким, ясним, швидким. Проведені дослідження в Великобританії встановили, що Лунцзин за вмістом вітаміну С і антиоксидантів перевершив всі інші зелені чаї. На цьому корисні властивості не вичерпуються – розширює судини і зміцнює їх стінки (вітаміну Р), знижує холестерин і руйнує жирові відкладення на стінках, нормалізує тиск, стимулює травлення і регулює обмін речовин, зміцнює серцевого м’язу (містить калій), зміцнює зубну емаль і запобігає карієс (кальцій, фтор, фосфор), антиоксиданти захищають від вільних радикалів, ну і просто добре освіжає.
Одна з легенд виникнення Лунцзин така – батьківщина чаю – село в провінції Чжецзян з яким ви думаєте назвою, правильно – Лунцзин або Колодязь дракона. Місцеві жителі вірили, що тут живе дракон, тому ходили в храм Угун молитися про дощ. Під час сильної посухи один буддійський чернець дуже сильно молився про дощ, і тоді Дракон почув його і послав дощ, після якого виросли кущі з неймовірним за смаком чаєм.
Також вважається, що чаю було надано статус імператорського, за часів правління імператора династії Цин Кансі (Kangxi). Його онук, Цяньлун, відвідав «Західне озеро» і прийшов в монастир Лун Цзін, що знаходиться на піку Льва. Там він був почастований чашкою чаю Лунцзин з 18 кущів, що росли поруч з монастирем. Цяньлун був настільки вражений чаєм Лунцзин, що присвоїв цим 18 кущів чаю особливий статус імператорського чаю. Дерева, як і раніше ростуть, а чай, що з них збирають, на аукціоні щороку коштує більше грошей, ніж теж кількість золота.
Як заварювати Лунцзин
Для заварювання краще використовувати фарфоровий або скляний посуд. В середньому беруть 2-3 грами листя чаю (1-2 чайні ложки) на кожні 100 мл води. Вважається, що для розкриття всіх якостей лунцзін його потрібно заварювати водою з джерела Ху Пао Цюань, закип’ятила і охолодженої до 80 градусів. Звичайно, такої води навряд чи дістати. Але залишається зрадою температура – не більше 80 градусів. Рекомендуємо заварки робити дуже короткими, так як чай швидко заварюється.